Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 

 

Ερώτηση: Γιατί το ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζει σκάνδαλο την παραχώρηση του μάνατζμεντ του ΟΤΕ στους Γερμανούς της Ντόιτσε Τέλεκομ;

Απάντηση: Πρόκειται για σκάνδαλο απιστίας σε βάρος των συμφερόντων της χώρας, όπως χαρακτήρισε πρόσφατα και ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου, την όλη διαδικασία εκχώρησης της διοίκησης και σημαντικού μέρους της περιουσίας του ΟΤΕ στην Ντόϊτσε Τέλεκομ.
Οι Γερμανοί πρακτικά αποκτούν τον έλεγχο της τέταρτης μεγαλύτερης επιχείρησης της Ελλάδας με κεφαλαιοποίηση που ξεπερνά τα 9,5 δισεκατομμύρια Ευρώ στο Χρηματιστήριο, καταβάλλοντας μόνο – με βάση τα όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα- 400-500 εκατομμύρια ευρώ για το 3% των μετοχών. Στο δημόσιο πρακτικά απομένει μόνο το 25% του ΟΤΕ, το οποίο όμως καμία Ελληνική Κυβέρνηση δεν θα μπορεί να αξιοποιήσει χωρίς προηγουμένως την άδεια των Γερμανών.
Η Κυβέρνηση της Ν.Δ., είναι η μόνη Κυβέρνηση στον πυρήνα των 15 της Ε.Ε. που προχωράει σε παράδοση – ξεπούλημα των τηλεπικοινωνιών της. Κανένας άλλος τηλεπικοινωνιακός οργανισμός στην Ευρώπη δεν πωλείται. Μόνο η Ελλάδα της Ν.Δ., προχωράει σε τριτοκοσμικές πολιτικές ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας των τηλεπικοινωνιών της.
Όσα δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει η αλήστου μνήμης Κυβέρνηση Μητσοτάκη την περίοδο 1990 - 1993 για τον Ο.Τ.Ε. , τα ολοκληρώνει η σημερινή Κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή, ξεπουλώντας αντί πινακίου φακής, το μάνατζμεντ και την διοίκηση του Ο.Τ.Ε., που είναι η μεγαλύτερη τηλεπικοινωνιακή και επιτυχημένη επιχείρηση των Βαλκανίων. Και αυτό τον γίγαντα τον ξεπουλάμε όσο – όσο για να μπαλωθούν οι μαύρες τρύπες του προϋπολογισμού της Ν.Δ.
Η απιστία, όπως εξήγησε και ο Γ. Παπανδρέου, ξεκίνησε όταν η Ν.Δ. κατάργησε τις ασφαλιστικές δικλείδες, που είχε θεσπίσει το ΠΑΣΟΚ, όπως της  διάταξης που προέβλεπε την ελάχιστη συμμετοχή του δημοσίου στο 33% του μετοχικού κεφαλαίου του Ο.Τ.Ε. και τον περιορισμό οποιουδήποτε δικαιώματος ψήφου στο 5% για οποιοδήποτε άλλο μέτοχο στη Γενική Συνέλευση.
Αμέσως μόλις καταργήθηκαν αυτές οι ασφαλιστικές δικλείδες από τη Ν.Δ., εμφανίστηκε ο γνωστός επιχειρηματίας που αγόρασε το 20% του ΟΤΕ. Ανεξάρτητα λοιπόν από την εξέλιξη της Ντόϊτσε Τέλεκομ, η Κυβέρνηση της Ν.Δ. , είναι ήδη υπόλογη για κίνδυνο επιθετικής εξαγοράς του ΟΤΕ, που η ίδια εξέθεσε σε αυτό τον κίνδυνο. 

 
Ερώτηση: Πώς μπορεί να επιτευχθεί η επαναφορά του ελέγχου του δημοσίου στον ΟΤΕ όταν το ΠΑΣΟΚ γίνει κυβέρνηση;

Απάντηση: Αυτό θα είναι μια μεγάλη μάχη που θα κληθεί να δώσει η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μετά τις επόμενες εκλογές. Θα εξαντλήσουμε κάθε νομική και πολιτική δυνατότητα, προκειμένου το Δημόσιο να επανακτήσει την διοίκηση και το μάνατζμεντ του Ο.Τ.Ε. Θα επιδιώξουμε να επαναφέρουμε τις ρυθμίσεις – ασφαλιστικές δικλείδες που κατάργησε η Ν.Δ. για να μπορεί να εκχωρήσει χωρίς πρόβλημα τον Ο.Τ.Ε. σε ξένα συμφέροντα. Βεβαίως αυτό προϋποθέτει πως η Ν.Δ. δεν θα καταλήξει σε μια αποικιοκρατικού τύπου συμφωνία με τους Γερμανούς, με απαγορευτικές ρήτρες για να προδικάσει τις όποιες αποφάσεις της επόμενης Κυβέρνησης. 

 

 Ερώτηση: Τι απαντάτε σε κυβερνητικά στελέχη που υπενθυμίζουν ότι και επί ημερών ΠΑΣΟΚ είχε πουληθεί το 66% των μετοχών του Οργανισμού;
 
Απάντηση: Αντιλαμβάνομαι, όπως και όλος ο κόσμος τις επικοινωνιακές γραμμές άμυνας της Κυβέρνησης για να περιορίσει την κατακραυγή, αλλά και τις  αντιδράσεις. 
Άλλο πράγμα ήταν και είναι μια ορθολογική μετοχοποίηση που επέτρεψε στον Ο.Τ.Ε. να αναπτυχθεί να γίνει κερδοφόρος και να απλωθεί σε όλα τα Βαλκάνια με εκατομμύρια συνδρομητές και εκτός Ελλάδας και με το μάνατζεμεντ και την διοίκηση να τελεί υπό τον έλεγχο του Ελληνικού Δημοσίου και μάλιστα με ισχυρές ασφαλιστικές δικλείδες. Και είναι άλλο πράγμα η εκποίηση της περιουσίας του Ο.Τ.Ε. και η εκχώρηση της διοίκησης και του μάνατζμεντ του Οργανισμού, σε ξένα συμφέροντα, έναντι πινακίου φακής.


Ερώτηση: Που αποδίδετε το κύμα ακρίβειας που σαρώνει την αγορά;

Απάντηση: Όταν ακούς από τα χείλη των αρμόδιων Κυβερνητικών στελεχών ότι η ακρίβεια οφείλεται στο «σόπινκ θέραπι» ή ότι δεν πρέπει να τρώμε λάχανα και κουνουπίδι για να μην ανεβαίνουν οι τιμές, τότε κάτι δεν πάει καλά ή μάλλον δεν έχουν καταλάβει οι άνθρωποι τι συμβαίνει.
Οι Έλληνες γονατίζουν καθημερινά από την ακρίβεια και τα παιχνίδια των κερδοσκόπων. Τα νοικοκυριά καθημερινά πρέπει  να αυξάνουν τα έξοδα τους για να γεμίσει το καλάθι. Το κόστος για αγορά βασικών ειδών διατροφής αυξάνει από βδομάδα σε βδομάδα. Αρκεί μόνο να συγκρίνει κανείς τις αποδείξεις από το Σούπερ Μάρκετ, για τα ίδια ακριβώς προϊόντα, από μήνα σε μήνα και από βδομάδα σε βδομάδα, για να καταλάβει γιατί ασφυκτιούν τα ελληνικά νοικοκυριά.
Η Κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο. Είναι αδρανής. Δεν λειτουργούν οι μηχανισμοί ελέγχου, οι μεσάζοντες δρουν ανενόχλητοι και τα καρτέλ οργιάζουν σε βάρος του ήδη πενιχρού εισοδήματος των Ελλήνων.
Για να είμαστε δίκαιοι, έξαρση της ακρίβειας υπήρξε και παλαιότερα. Όμως τα τελευταία χρόνια η ακρίβεια πήρε εκρηκτικές διαστάσεις και γονατίζει τους καταναλωτές, γιατί η Κυβέρνηση και οι αρμόδιοι παράγοντες  εθελοτυφλούν και δεν λαμβάνουν το παραμικρό μέτρο για την προστασία του καταναλωτή.

 
 


 
Ερώτηση: Ποιός είναι ο στόχος του ΠΑΣΟΚ για τις ευρωεκλογές του 2009;

Απάντηση: Το ΠΑΣΟΚ θα δώσει με αξιώσεις την μάχη των Ευρωεκλογών, προσπαθώντας να πείσει τους πολίτες για την ορθότητα των επιλογών και των πολιτικών του. Οφείλουμε να μην ξεχνάμε πως οι Ευρωεκλογές δεν είναι Εθνικές εκλογές και πως ο κόσμος έχει άλλα κριτήρια στην ψήφο του για την Ευρωβουλή, από εκείνα που έχει στις Εθνικές εκλογές. Ξεκάθαρος και κεντρικός στόχος, είναι η νίκη του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

 
Ερώτηση: Εάν δεν επιτευχθεί ο στόχος δημιουργείται θέμα για τον Γιώργο Παπανδρέου;

Απάντηση: Σας εξήγησα πως οι Ευρωεκλογές έχουν διαφορετική λογική από τις Εθνικές. Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει λάβει καθαρή και ισχυρή εντολή στις 11 Νοέμβρη για να οδηγήσει νικηφόρα το ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εθνικές εκλογές, ώστε να σχηματιστεί μια ευρεία δημιουργική προοδευτική κυβέρνηση που θα βγάλει την χώρα από τα αδιέξοδα που δημιούργησε η Ν.Δ. και θα δώσει λύσεις στα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας. 

 
Ερώτηση: Κατά πόσο ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα τα σενάρια πρόωρων εκλογών;

Απάντηση: Γι’ αυτό θα πρέπει να απευθυνθείτε στους δημιουργούς και εμπνευστές αυτών των σεναρίων, δηλαδή στον κ. Πρωθυπουργό και στο επιτελείο του. Εμένα μου κάνει όμως εντύπωση, πως είναι δυνατόν πριν καν συμπληρωθεί ένας χρόνος από τις εκλογές του περασμένου Σεπτέμβρη που το Μαξίμου έχει αρχίσει τα εκλογικά σενάρια. Τόσο αδύναμη αισθάνεται η Κυβέρνηση ή τόσο ανίκανη να αντιμετωπίσει τα καυτά προβλήματα του κόσμου, ώστε να θέλει διαρκώς και με διάφορα σενάρια να αποπροσανατολίζει την συζήτηση από τα ουσιαστικά θέματα ;
 

Ερώτηση: Πως αντιμετωπίζετε το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας με τον ΣΥΝ, με δεδομένο ότι στελέχη της Κουμουνδούρου ταυτίζουν ούτε λίγο ούτε πολύ το ΠΑΣΟΚ με τη Ν.Δ.;
 
Απάντηση: Έχω ταχθεί ανοιχτά και δημοσίως, εδώ και αρκετά χρόνια υπέρ της συνεργασίας, ακόμα και σε Κυβερνητικό επίπεδο, ΠΑΣΟΚ – Αριστεράς. Συνεπώς δεν μιλάω υπό το κλίμα των ημερών.  Η προσέγγιση πρέπει να γίνει μέσα από ένα εποικοδομητικό διάλογο, χωρίς προαπαιτούμενα και προϋποθέσεις. Η συζήτηση αυτή οφείλει να ξεκινήσει άμεσα, ώστε να προετοιμαστούν οι αναγκαίες συγκλίσεις για ένα κοινό κυβερνητικό πρόγραμμα που θα δίνει σαφείς και ρεαλιστικές λύσεις στα μείζονα και σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζει η Ελληνική κοινωνία και οι Έλληνες πολίτες.
Ζούμε σε μια δύσκολη εποχή, που υπάρχουν καταλυτικές και ραγδαίες εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα. Δεν μπορεί λοιπόν κανείς να «στρουθοκαμηλίζει». Χρειάζεται ρεαλισμός και τόλμη και όχι κούφια συνθήματα και δογματισμός.
Οι συνθήκες είναι ώριμες και ο κόσμος, όπως δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις, αγκαλιάζει την προοπτική μιας Κυβερνητικής συνεργασίας ΠΑΣΟΚ – Αριστεράς.
Πέραν τούτων, όμως όλοι οφείλουμε να καταλάβουμε και την πραγματικότητα που προκύπτει από τον εκλογικό νόμο. Δηλαδή πως τον πρώτο λόγο για σχηματισμό Κυβέρνησης τον έχει το πρώτο κόμμα, ακόμα και αν έχει μια ψήφο διαφορά από το δεύτερο. Για να προχωρήσει συνεπώς η όποια κυβερνητική συνεργασία με την Αριστερά θα πρέπει το ΠΑΣΟΚ, έστω και με μία ψήφο να είναι πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές. Ούτε η πρωτιά του ΠΑΣΟΚ, ούτε η αυτοδυναμία του, αποκλείουν την κυβερνητική συνεργασία του με την Αριστερά. Το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει την ευρύτερη δυνατή σύνθεση απόψεων και συναίνεση για να αντιμετωπιστούν, σε προοδευτική κατεύθυνση, τα μεγάλα προβλήματα της Ελληνικής κοινωνίας. Οι προγραμματικές συγκλίσεις και ο διάλογος που θα έχουν  προηγηθεί με την Αριστερά πριν τις εκλογές, θα είναι τα απαραίτητα εργαλεία για μια αποδοτική και επωφελή για την Ελληνική κοινωνία, κυβερνητική συνεργασία ΠΑΣΟΚ – Αριστεράς, είτε το ΠΑΣΟΚ έχει αυτοδυναμία, είτε απλώς είναι πρώτο κόμμα.   


Ερώτηση: Ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας με τη Ν.Δ. υπάρχει στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί αυτοδυναμία;
 
Απάντηση:  Κατηγορηματικά όχι. Και αυτό γιατί έχουμε ριζικά αντίθετες αντιλήψεις, αλλά και γιατί όλα αυτά τα χρόνια διακυβέρνησης της η Δεξιά όχι μόνο δεν άλλαξε καθόλου ως νοοτροπία, αλλά και γιατί αποδείχτηκε παντελώς ανίκανη να διαχειριστεί σωστά και το παραμικρό πρόβλημα. Όπου και αν επιχείρησε να παρέμβει η Κυβέρνηση τα έκανε θάλασσα. Δεν γνωρίζουν, όπως αποδεικνύεται και από την μέχρι τώρα εμπειρία, πως κυβερνάται ορθά και χρηστά μια χώρα. Στο μόνο που τα καταφέρνουν είναι τα επικοινωνιακά παιχνίδια. Αλλά επικοινωνία χωρίς πολιτική, είναι χάρτινος πύργος, που καταρρέει σύντομα.